Wat kost een burn-out jouw organisatie?

Steeds weer verbaast het mij dat organisaties geen idee hebben wat de kosten zijn van een medewerker die met een burn-out is uitgevallen. Nog meer verbaast het me dat er geen gerichte interventies worden ingezet zodat de medewerker goed herstelt en weet hoe hij de volgende keer uitval kan voorkomen.

Bij mijn opdrachtgevers geef ik gratis voorlichting over het psychologische en fysiologische aspect van een burn-out. Het biologische aspect horen ze dan voor het eerst want vaak wordt gedacht dat een burn-out louter een psychisch aspect heeft. Daardoor worden verkeerde interventies ingezet en herstelt de medewerker niet of onvoldoende.

De begeleiding wordt overgelaten aan de bedrijfsarts die de medewerker een tijdje thuis laat ‘uitrusten’ zodat hij er daarna weer kan starten en/of re-integreren. Soms wordt nog bedrijfsmaatschappelijk werk ingezet en dat is het dan. De leidinggevende en de HR afdeling gaan ervan uit dat dit voldoende is. Gelukkig zijn er uitzonderingen maar dit is wel de norm bij veel bedrijven.

Als ik vragen stel over de kosten van een burn-out heeft de leidinggevende vaak geen idee. Het komt in de grote kostenpost van verzuim. En dat is jammer, erg jammer want als 1 op 7 medewerkers burn-outklachten heeft (TNO) en 37 % van het verzuim is te wijten aan werkstress dan is het een eenvoudig rekensommetje om uit te rekenen wat het een organisatie kost.

Niet alleen het herstel van de medewerker kost geld, maar ook de afwezigheid en verloren productiviteit van de medewerker. Een medewerker die kampt met een burn-out is gemiddeld 242 dagen per jaar ziek. Per dag kost een zieke medewerker een werkgever gemiddeld € 250,-. Een medewerker die aan deze gemiddelden komt, kost een organisatie dus al gauw € 60.000,- per jaar. Ga je deze medewerker tijdelijk vervangen dan lopen de kosten al gauw op tot € 120.00 – € 150.000 per jaar.

Als de loonbetaling bij ziekteverzuim, verzuimbegeleiding, vervanging, re-integratie, arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en andere kosten worden mee berekend, komt TNO uit op een kostenpost van € 3,1 miljard voor werkgevers. En dit bedrag wordt elk jaar hoger. Dat is niet niets. Burn-out en burn-out klachten bij medewerkers is inmiddels beroepsziekte nummer één van Nederland.

Uit onderzoek blijkt, dat als er gerichte psycho-biologische begeleiding wordt ingezet bij een medewerker die een burn-out heeft, deze medewerker eerder herstelt en dat het herstel beter geborgd blijft.

Geen overbodige luxe dus!

Meer weten? Neem contact met me op: info@coaching-noord.nl

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.