5 tips hoe het Zweedse ‘lagom’ kan bijdragen aan een stressvrij leven!

Je stressvrij voelen

Het woord lagom betekent in Zweden niet teveel, niet te weinig maar precies goed. Wie het woord lagom gebruikt wil uitersten vermijden en zoekt de gulden middenweg. Lagom betekent gepast gedrag, een afgemeten hoeveelheid eten en genieten van precies de juiste hoeveelheid. Een ‘lagom’ leven is je gelukkig en voldaan voelen met precies de juiste balans in je leven. Ik hoor je nu zeggen: “de juiste balans, hoe doe ik dat?”

Hier volgen 5 tips voor een ‘lagom’ stressvrij leven:

Tip 1 Thuis

Maak van je huis een behaaglijk nest, richt het evenwichtig in met zowel oog voor vorm en functionaliteit. Mooi en praktisch dus. En kies voor kwaliteit en tijdloos design! Dat inspireert je om minder te kopen. Over het algemeen heb je teveel spullen en zou het goed zijn als je af en toe eens flink ging opruimen.

Tip 2 Werk

In Zweden vindt men het belangrijk dat men en plezier in het werk heeft en voldoende tijd. Dat is belangrijker dan hard en veel werken. Dat zie je terug in allerlei regelingen. Er is lang ouderschapsverlof, lange vakanties en ruimte voor een sabbatical. In Nederland kunnen we hier iets van leren. In Zweden maakt men veel tijd vrij voor de zogenaamde fika, de koffiepauze. Het is een rustmoment in de dagelijkse drukte.

Tip 3 Eten

Het Zweedse voedsel is vers en eenvoudig maar lekkere dingen horen daar ook bij om een gezonde levensstijl te bevorderen. Daarbij is een ’lagom’ hoeveelheid essentieel. Daarnaast staan voeding en rituelen met vuur centraal. Of dat nu een haardvuur of een buitenkampvuur of kaarsen in huis zijn. Het creëert een gevoel van saamhorigheid. Samen eten bevordert het gevoel van gemeenschapsgevoel.

Tip 4 Gezondheid

Een ‘lagom’ gezondheid houdt in dat je lichamelijke en geestelijke behoeften in balans zijn. Leef in het hier en nu, neem vaker een micropauze en wandel dagelijks. De natuur ontspant en helpt bij geestelijk herstel. Plan tijd voor jezelf in. Wees vaker offline i.p.v. online. Beweeg meer. Neem vaker de trap, de fiets en vergader staand en wandelend.

Tip 5 Gemeenschap

Doe eens iets aardigs voor een ander of wees actief als vrijwilliger. Je voelt je er nuttig en dankbaar en stressvrij door. Het gevoel iets voor de ander te kunnen betekenen heeft invloed op je algehele geluksgevoel. Lach vaker, deel complimenten uit, maak een praatje en help iemand.

Uit: Leef Lagom

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.