En toen kreeg ik vlak voor Kerst een Addisoncrisis. Hoe zit dat nou met stress, cortisol en een bijnierziekte?

De samenhang tussen cortisol en stress

De avond voordat ik een de Addisoncrisis kreeg, ging ik met een scherpe hoofdpijnsteken naar bed. Dat is voor mij gelukkig niet normaal en ik dacht dat het wel over zou gaan. Niet dus. Gedurende de nacht werd ik er regelmatig wakker van en ’s ochtends om 6.00 uur nam ik daarom maar een paracetamol. Daarna dutte ik nog even in maar de hoofdpijn bleef en ik werd misselijk wakker en het laatste restje eten in mijn maag spuugde ik eruit. Net zoals mijn medicatie. Shit dacht ik, dit is niet goed. Ik beleef maar gal spugen. 112 gebeld en kort daarna haalde de ambulance me op. Ik had een Addisoncrisis. Dat kan jammer genoeg zomaar gebeuren zonder enige aanleiding. De laatste was 16 jaar geleden. In het ziekenhuis werd ik na een hersenscan, hoofdpijn is atypisch, aan het infuus gelegd met hydrocortison en vocht. Daar knapte ik gelukkig snel van op en ik kon de dag erop weer naar huis. Nu maar hopen dat ik de komende 16 jaar ook weer gevrijwaard ben van een Addisoncrisis..

Hoe zit dat nou met stress, cortisol en een bijnierziekte?

Stress heeft vaak een negatieve bijklank en als we over stress praten is dat vooral als we er last van hebben. Maar stress hoeft helemaal niet slecht te zijn. Het zorgt ervoor dat ons lichaam in staat van paraatheid komt als we geconfronteerd worden met een stressvolle situatie of als er veel van ons wordt gevraagd. Er komt dan adrenaline in het bloed, de hartslag en bloeddruk gaan daardoor omhoog en kunnen we snel en adequaat op een stressvolle gebeurtenis reageren. De adrenaline verdwijnt daarna weer uit het bloed en je lichaam komt tot rust en kan herstellen als de stressvolle situatie weer verdwijnt. Je stresssysteem gaat dus aan wanneer dit nodig is (actie!) en weer uit (cooling down) als het niet nodig is.

De werking van adrenaline voel je goed. Je krijgt een hoge hartslag, gaat blozen en hebt een gespannen gevoel. Ongemerkt gebeurt er echter nog meer in het lichaam. De bijnierschors wordt actief en geeft het stresshormoon cortisol af. Cortisol speel een belangrijke rol bij het ervaren van stress en het herstel hiervan en heeft ook effecten op  je stemming en je geheugen, Cortisol zorgt er bijvoorbeeld voor dat je makkelijker angstig reageert als je stress hebt en dat je gevoeliger wordt voor beloning. Ook zorgt cortisol ervoor dat je stressvolle dingen beter onthoudt en niet stressvolle herinneringen makkelijk vergeet. Cortisol is ook essentieel om de stressreactie uit te zetten. Te weinig cortisol is dus niet goed. Als je de ziekte van Addison hebt, zoals ik, kun je niet genoeg cortisol aanmaken en dat kan in extreme situaties levensbedreigend zijn, zoals bij een Addisoncrisis. Belangrijk is om dan zo snel mogelijk medicatie toegediend te krijgen.

Als erkend burn-out coach help ik mensen met burn-outklachten. Door mijn ziekte weet ik als geen ander hoe je op een adequate wijze kunt herstellen en een goed balans houdt tussen inspanning en herstel. Daar ben ik elke dag mee bezig en dat gaat over het algemeen heel goed. Dat vond ook mijn internist. Hij gaf aan dat andere patiënten van hem veel vaker een Addisoncrisis hadden dan ik.

Ervaar jij continu stress?

Ben je iemand die de lat steevast (te) hoog legt?

Wil je erkende begeleiding zodat je weer goed gaat herstellen en de regie over je leven en je carrière weer kunt oppakken?

Neem contact met me op: info@coaching-noord.nl. Ik help je er graag bij.

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.