Ken je het liedje van Herman van Veen?
“Opzij, opzij, opzij,
maak plaats, maak plaats, maak plaats,
Ik heb ongelofelijke haast.
Opzij, opzij, opzij,
want ik ben haast te laat,
Ik heb maar een paar minuten tijd”
En herken je je ook hierin?
We hebben het eigenlijk altijd maar druk, werken elke dag een lange to do lijst af en als we even niets hoeven kijken we op onze telefoon of kijken tv. Zo vliegt onze tijd voorbij en krijgen we geen mentale rust met als gevolg een overvol hoofd en het gevoel altijd maar ‘aan’ te staan.
Kloktijd, externe tijd
Maar hoe zit dat nou met tijd?
We kunnen op verschillende manieren naar tijd kijken. Denk maar aan de cyclus van de zon, de verschillende seizoenen maar de meest voor de hand liggende is de kloktijd, de externe klok. Je herkent het wellicht wel, ons hele leven is gericht op de klok, hoe laat we opstaan, starten met werk, de kinderen naar en van school halen, wanneer we lunchen, naar de tandarts moeten en naar bed gaan. Het is opgedeeld in meetbare delen: jaren, maanden, weken, dagen, minuten, seconden. In onze westerse wereld is alles gekoppeld aan kloktijd. We delen ons werk en privé tijd daarop in.
Herken je dat? En besef je ook wat dit met je doet?
Subjectieve tijd (gebeurtenistijd), interne tijd
Gelukkig is er ook een andere tijd, de subjectieve tijd. Deze is gekoppeld aan je interne klok. Hierbij bepaal je zelf hoe je tijd beleeft, gebeurtenissen waarneemt, ermee omgaat en welk effect dat op je heeft. Dit is weer afhankelijk van je opvoeding, geschiedenis, waarnemingen en gevoelens.
In Afrika beleeft men de tijd veel meer vanuit de subjectieve tijd. Dit Afrikaans gezegde zegt hier genoeg over: “In het Westen hebben ze horloges maar wij hebben de tijd”.
Bij subjectieve tijd (gebeurtenistijd) bepaalt de klok niet wanneer je iets doet en hoelang je daarover doet, maar ga je van de ene naar de andere taak of gebeurtenis als je het idee hebt dat deze is afgerond of voldoende hebt beleefd, Je leven wordt dan gepland in relatie tot andere taken/gebeurtenissen, hoe je je voelt , waar je behoeftes liggen en de natuurlijke klokken erom omheen. Er komt bijvoorbeeld een vriend langs, je hebt hoofdpijn, de kinderen hebben aandacht nodig. In tegenstelling tot kloktijd is bij gebeurtenistijd tijd relatief.
Hoe zit dat bij jou? Leef je meer in kloktijd of gebeurtenistijd of wisselt dat af? En welke invloed heeft dat op je geluk, je rust, emoties , gezondheid, je werk, je slaap?
Hoe kunnen we van tijd tekort, tijd genoeg maken?
De afgelopen 20 jaar is er sprake geweest van steeds meer materiele rijkdom maar op een ander vlak is er steeds meer armoede ontstaan en 1 daarvan is tijdarmoede. Tijd is niet oneindig maar beperkt en als je het voortdurend gebruikt heb je uiteindelijk steeds minder. Daarbij komt dat je tijd niet kunt aanvullen. Uit onderzoek blijkt dat tijdarmoede ook gerelateerd is aan hoofdpijn, gespannenheid, vermoeidheid, de hoeveelheid stress die je ervaart, of je sport, wat je eet en je tevredenheid over je geluk en werk-privé balans.
Denk jij dat jij weleens lijdt aan tijdsarmoede?
Ken je bovendien het drukkende gevoel dat je direct moet handelen en raak je geïrriteerd als iemand de dingen niet gelijk doet? Dan heb je ook te maken met een gevoel van interne tijdsdruk. Dit geeft een opgejaagd gevoel en dat is aan je gedrag te zien. Je loopt sneller, eet tijdens je werk, vind dat alles te langzaam gaat en je vind het niet fijn als je moet wachten.
Je voert al je taken op de automatische piloot uit of zelfs dwangmatig. Wat je zo gevoelig maakt voor deze interne tijdsdruk is dat je hiervoor ook beloont wordt. Dat doe jezelf: je hebt deze taak voltooid. En je krijgt er vaak een compliment voor: wat goed dat je dat je dat hebt afgerond.
Zo houden we onze interne tijdsdruk in stand. Herkenbaar?
Hoe zou het zijn dat je hier anders mee om zou gaan?
Hoe krijg je weer macht over je tijd?
Omdat klok tijd en subjectieve tijd vaak uit de pas lopen kun je een gevoel van tijdarmoede ontwikkelen met alle negatieve mentale en fysieke gevolgen.
Uit onderzoek blijkt dat als je met kloktijd leeft minder vaak plezier hebt, fijne gevoelens als trots, opwinding, dankbaarheid en lol vaker opzij zet.
Gelukkig kunnen onze hersenen zich aanpassen aan waar jij ze aan blootstelt. Hierdoor kun je je ontwikkelen van ‘tijd tekort’ naar ‘tijd genoeg’ en daarmee de negatieve gevolgen van tijdarmoede verminderen.
- Als je aan interne tijdsurgentie lijdt kun je je je ten eerste afvragen of de taak urgent is of dat je het alleen maar afmaakt om kortstondig een goed gevoel te hebben of complimentjes te krijgen. Als je de neiging hebt om een taak gelijk te doen terwijl daar eigenlijk geen reden voor is doe dan een stapje terug en bedenk dat je het ook (even) kunt laten liggen. Maak betere keuzes zodat je je eigen prioriteiten meer tijd en aandacht krijgen en je een gevoel van tijd genoeg ontwikkelt.
- Belangrijk is ook hoe je je energie verdeelt. Dit heeft enerzijds te maken of je een ochtend of avondmens bent maar ook hoe jij omgaat met taken en deadlines. Ben je iemand die alles op het laatst doet of iemand die gelijkmatig de energie verdeelt over de tijd om iets af te maken. Welke actiestijl heb jij?
- Van welke taken krijg je energie en van welke niet? En dat geldt ook voor de mensen waar je mee omgaat.
- Is de tijd die je aan taken besteed gebaseerd op kloktijd of subjectieve tijd (gebeurtenistijd)? Je zult ontdekken dat als je wat vaker naar gebeurtenistijd schakelt, er gelijk meer rust in je leven komt en je meer tijd hebt om de dingen te doen die jij echt belangrijk vindt.
Lukt bovenstaande je niet en kun je wel wat hulp gebruiken?
Neem contact met me op: info@coaching-noord.nl. Ik help je graag.