Help, mijn partner heeft een burn-out!

Uit je burn out

“Mijn vrouw is er wel klaar mee”.

Hij zit tegenover me en zucht nog eens diep. Hij heeft het moeilijk.

Soms duurt het herstel van een burn-out lang. Meestal is dan de batterij volledig leeg geraakt en heeft degene meer tijd nodig om op te laden. Iemand moet het dan een tijdje zeer rustig aan doen en goed herstellen. En dat is lastig. Lastig voor hem maar ook voor zijn omgeving.

Dat zijn partner er genoeg van heeft kan ik me dan ook heel goed voorstellen. Geen uitjes met de kinderen, niet uit eten, geen familiebezoek of theater want dat is hem allemaal teveel en ook niet wenselijk. Hij laadt zijn batterij anders onvoldoende op.

Ondertussen is hij bang dat zijn vrouw er op een gegeven moment genoeg van heeft en hem misschien zelfs wel wil verlaten. Daarom probeert hij het toch steeds weer en gaat dan mee naar bijvoorbeeld een verjaardagvisite. Het gevolg is dat hij daarna een aantal dagen gevloerd is. De batterij is weer volledig leeg en laadt nauwelijks meer op. Een opgeladen batterij heeft hij nodig om goed te kunnen herstellen en te functioneren.

Dit is een lastig moment in de begeleiding. Hij weet dat hij niet verder kan zoals hij altijd deed maar de consequenties zijn groot. Niet alleen voor hemzelf maar ook voor zijn omgeving. Rustig leg ik hem uit dat dit niet raar is en ik dit vaker hoor. Ik leg hem uit dat de situatie heel erg vervelend is maar dat het tijdelijk is, ook voor zijn partner. Vervolgens geef ik info voor zijn partner mee en soms vraag ik ook of de cliënt zijn partner meeneemt.  Het is namelijk belangrijk dat zijn partner de begeleiding ondersteunt en zorgt dat hij voldoende rust neemt en afgeremd wordt als hij teveel doet. In deze periode is het belangrijk dat zijn partner zaken thuis overneemt omdat het hem zelf niet lukt.  Er wordt in deze periode een groot beroep gedaan op de partner. Daarom is het belangrijk dat zij ook goed voor zichzelf blijft zorgen en de dingen die niet noodzakelijk zijn niet doet of daarvoor hulp van naasten of professionals inschakelen.

Herken je bovenstaande en wil je uit je burn-out?  Neem contact met mij als burn-out en stresscoach op: info@coaching-noord.nl

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.