Hoe dragen de 3 r’s (rust, regelmaat, reinheid) bij aan minder stress?

Meer regelmaat

Bij binnenkomst valt het me al op. Hij praat snel en terwijl ik koffie inschenk kijkt hij nog even op zijn mobiel om zijn laatste mailtjes te checken. Ik vraag hem of dit voor hem de normale gang van zaken is. Ja geeft hij toe. Hij heeft een drukke baan en de werkdruk is hoog. Daarnaast is hij is veel op pad en moet continu bereikbaar zijn.

Ondertussen heeft hij steeds meer klachten: voortdurend een gejaagd gevoel, hyperventilatie, slechte concentratie, een kort lontje, slecht slapen en moe, heel moe.

Via de bedrijfsarts meldt hij zich bij mij aan. Hij wil heel erg graag van zijn klachten af.

Herken jij dit ook?

Ik kom ik ze regelmatig tegen in mijn werk en ik herken mezelf er ook in. Een hoog arbeidsethos, betrokken, perfectionistisch en niet gauw ‘nee’ zeggen.

Ik wijs je (en natuurlijk ook mezelf) dan op het belang van de 3 r’s: rust, reinheid en regelmaat.

We kennen deze uitdrukking bij baby’s. Het consultatiebureau adviseert dat aan jonge ouders. Baby’s hebben baat bij rust, reinheid en regelmaat.

Bij volwassen werkt het net zo met dien verstande dat reinheid dan ingevuld kan worden met gezonde voeding en gezond bewegen. Waarom zijn deze 3 r’s nou zo belangrijk voor je?

Rust

Als je rust neemt kan het lichaam zich weer opladen en zich voorbereiden op een nieuwe activiteit. Behalve voldoende slaap (7 tot 9 uur) is het tevens belangrijk om overdag meerder malen een micropauze te nemen. Zo laad je fysiek en mentaal weer op.

Regelmaat

Het belang van regelmaat is ondergewaardeerd. Wij mensen zijn gewoontedieren en ons lichaam stelt zich in op vaste dagelijkse patronen. Hierdoor hoeven we niet bij alles na te denken want een bepaalde routine hebben we nodig in ons leven.

’s Morgens sta je op, douch je je, kleed je je aan en gaat ontbijten. Als we dit elke dag op ongeveer dezelfde tijd doen went je lichaam hieraan. Echter als je daar elke dag van afwijkt door de ene dag om 6.00 uur en de volgende dag om 10.00 uur op te staan en de dag daarop om 5.00 dan moet je lichaam zich steeds weer aanpassen. Dit kost veel energie. Ik moet er minstens een dag weer bijkomen. Herken jij dit ook?

Reinheid

Gezonde voeding en gezond bewegen, hoe doe je dat? De schijf van vijf is hierbij een handig hulpmiddel en geeft aan hoe je gezond kunt eten. Afhankelijk van geslacht en leeftijd heeft de schijf van vijf aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Gevarieerd eten met voldoende groente, fruit en brood en niet teveel verzadigde vetten zijn belangrijk.

Bewegen heeft zowel op korte als lange termijn veel voordelen. Na het sporten of intensief bewegen voel je je ontspannen, slaap je beter en kun je efficiënter omgaan met stress of tegenslagen.

Als je regelmatig beweegt, bouw je conditie op, voel je je fitter en heb je meer energie.

Herken je bovenstaande?

Heb je last van stress en behoefte aan meer rust, regelmaat en reinheid in je leven? Wil je hierbij hulp?

Maak een afspraak met mij voor een gratis sessie.

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.