Hoe kun je als leidinggevende uitval voorkomen veroorzaakt door stress?

Stress voorkomen

Stress voorkomen is altijd beter dan genezen. Inmiddels ervaart 1 op de 6 medewerkers stress. Reken dus maar uit wat dat betekent voor je afdeling en met welke kosten dit gepaard gaat. Vergeet daarbij ook niet de vervangingskosten als je een zieke medewerker gaat vervangen.

Stress is momenteel zelfs beroepsziekte nummer 1 in Nederland. Genoeg redenen dus om hier gerichte aandacht aan te besteden. Hieronder geef ik je 5 gerichte maatregelen. 

Maatregelen die stress voorkomen zijn:

  1. Stimuleer een positieve teamsfeer door regelmatig de werkdruk en werkverdeling te bespreken binnen je team. Betrek alle medewerkers hier ook bij zodat iedereen zijn zegje kan doen en help medewerkers die bijvoorbeeld aangeven dat ze het lastig vinden om prioriteiten te stellen.
  2. Vraag regelmatig in een bilateraal of voortgangsgesprek hoe het met je medewerker gaat. Vraag niet alleen naar het werk maar ook naar de werkbeleving en de privésituatie.
  3. Als een van je medewerkers benoemd dat hij/zij stressklachten heeft overleg dan van welke taken je medewerker het meeste energie krijg en schakel op tijd terug in de hoeveelheid werk. Breng eventueel kleine wijzigingen in de functie aan zodat je medewerker minder energievretende taken heeft. Dit kunnen voor een andere medewerker juist energie gevende taken zijn. Zo creëer je een win win situatie. Bevorder collegiale steun en geef meer regelmogelijkheden. Medewerkers die autonomie hebben in hun werk maar ook autonomie qua tijd ervaren minder stress.
  4. Voldoende ontplooiingsmogelijkheden en voldoende opleidingsmogelijkheden zijn bewezen stressverlagend evenals een stimulerend en waarderende benadering van de leidinggevende naar zijn medewerkers.
  5. En last but not least geef zelf het goede voorbeeld als leidinggevende door zelf een goede privé-werk balans na te streven, jezelf te blijven ontwikkelen, pauze te houden en bijvoorbeeld te wandelen tijdens de lunchpauze.

Ik ben benieuwd of je wat aan mijn tips hebt gehad. En heb je behoefte aan hulp? Laat het me dan weten. Neem contact met me op: info@coaching-noord.nl.

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.