Ik lig op mijn yogamatje en probeer te ontspannen.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Hoe zet ik mijn hoofd ’uit’

Ik lig op mijn yogamatje en in plaats van te ontspannen zit ik de hele tijd in mijn hoofd en bedenk ik wat ik allemaal nog moet doen. In gedachten ga ik mijn agenda bij langs. Heb ik die rapportage voor die cliënt al gemaakt, het evaluatie gesprek met die werkgever al ingepland en zo gaat het maar door.

Adem in en ontspan

Ondertussen zegt mijn yogadocente: adem nu maar diep in en laat alle spanning in je lichaam los. Huh, in deze houding kan ik helemaal niet ontspannen. Ik lig in een gedraaide hoek naar links en moet mijn hoofd naar rechts bewegen. Zie je het al voor je? Wie bedenkt zoiets. Ik kreun en kijk om me heen. Hoe doet de rest dat in hemelsnaam.

Zen worden

Iemand met een burn-out krijgt steevast te horen: doe jij al aan yoga of meditatie? Daar word je helemaal zen van! Zen, zen hoezo zen. Tijdens deze eerste yin yoga les voel ik alleen nog meer spanning in mijn lijf. En die de vreselijke houding moet ik ook nog 5 minuten volhouden. Hoe dan? Dat lukt me helemaal niet! En waar zit die ‘uit’ knop van mijn hoofd!

Waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen.

Oefening baart kunst

Tijdens de 3de les gaat het gelukkig een stuk beter. Ik herken de oefeningen, het ritme en ben gewend aan de sfeer en de mensen om me heen. Heerlijk, ik begin me nu echt te ontspannen. Hier stop ik niet meer mee.

Het belang van een goede dosering tussen inspanning en rust

Mijn cliënten kampen allemaal met gepieker. Kunnen ze hun werk nog wel aan? Krijgen de kinderen wel genoeg aandacht? Hoe regel ik werk en privé? Als ze ’s nachts wakker worden staan ze gelijk “aan” want ze moeten nog zoveel. ’s Morgens staan ze moe weer op.

Herken je je hierin? Aan yoga of meditatie doen is dan fijn maar niet genoeg. Juist een gedoceerde en afwisseling tussen inspanning en rust is dan belangrijk om goed te herstellen. En dan is 1 keer per week yin yoga niet genoeg. Het is belangrijk dat je ook de rest van de dagen een goede balans vindt tussen inspanning en rust.

Wil je dit ook leren? Neem contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek. Ik geef je direct 3 gratis tips.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.