Ik verwijs medewerkers naar Ingrid door al iemand aangeeft niet goed meer te kunnen slapen, onverklaarbare hoofdpijn heeft, last van verkrampingen in het lijf, gejaagd gevoel, apathisch en onverschillig zelfs bijna cynisch gedrag. Of als ik een grote gedragsverandering zie en tijdens het bespreekbaar maken denk dat er sprake is van stress en spanning in hoofd, hart en lijf. Vaak is er dan sprake van een disbalans in de thuissituatie en het werk.

Je zou denken dat het traject geslaagd is als iemand weer volledig aan het werk is. Maar dat zie ik niet helemaal zo. Voor mij is het ook van belang als ik zie dat iemand daadwerkelijk op bepaalde momenten zijn gedrag heeft aangepast of probeert aan te passen en als ik hoor dat men het gevoel heeft beter met situaties te kunnen omgaan. Ook zie je dan meestal dat de balans tussen thuis en werk grotendeels is hersteld, vaak ook doordat iemand met een bepaalde situatie beter kan omgaan, zowel thuis als op het werk. Het geeft meer kans op een duurzaam resultaat.

Ik beveel Ingrid ten eerste aan vanwege de resultaten die ze boekt. Dat heb ik nu bij drie personen heb gezien; de positieve reacties die ik van hen hoor. En voor haar persoonlijk: de eerlijkheid of je iemand wel of niet denkt op de rit te kunnen krijgen. Als dat niet zo is, geef ze ook aan welke behandeling wel passend zou kunnen zijn voor herstel. Ook waardeer ik de feedback die ze aan leidinggevenden geeft hoe ze anders kunnen omgaan met hun medewerkers, want ook wij kunnen weleens een geheel verkeerde aanpak hebben. Daarnaast verwijst ze door binnen de behandeling om andere klachten aan te pakken of een second opinion te vragen.