Hij werkt 50 tot 60 uur per week en dat ging een tijd goed maar de laatste tijd ervaart hij steeds meer stress. Hoe zit dat nu precies met stress?

Stress

Hij zit voor me en vertelt. “Ik werk  50 tot 60 uur per week en soms zelfs meer en dat vind ik niet erg. Ik ben het gewend en het hoort bij mijn functie als leidinggevende. Daar waren ze heel duidelijk in tijdens de sollicitatie. We willen geen 9 tot 5 mentaliteit en dat vond Ik prima. Ik ben het gewend hard te werken”.

Herken je dit en merk je dat het werken steeds meer moeite kost? Neem je geen pauzes meer en werk je steeds vaker in de avond? Begint het werk tegen te staan terwijl je het werk zelf nog steeds leuk vindt? Dit is vaak het begin van het ontstaan van stressklachten. Het sluipt langzaam in je “systeem”.

Wat is stress eigenlijk?

Stress is eigenlijk een lichamelijk reactie op een situatie die mogelijk gevaarlijk is. Onze hersenen beoordelen namelijk in iedere situatie of er gevaar dreigt. Als er geen alarmsignalen komen, ervaren we geen stress. Maar zijn die signalen er wel? Dan gaat ons zenuwstelsel het lichaam automatisch voorbereiden op ‘vechten, vluchten of bevriezen’.

Allereerst maken onze bijnieren adrenaline aan. Daardoor spannen de spieren zich aan, versnelt de hartslag en stijgt de bloeddruk. Als de situatie na enkele minuten bedreigend blijft, gaat onze bijnierschors cortisol aanmaken. Cortisol is een stresshormoon. Het zorgt er onder andere voor dat we emotionele ervaringen beter onthouden. Dat wil zeggen dat als je iets meemaakt waarbij je een sterke emotie voelt, je geheugen dit extra goed opslaat. Daardoor kunnen we in de toekomst gevaarlijke situaties vermijden die ooit veel angst in onze hersenen veroorzaakten.

Het is normaal dat je lichaam met stress reageert op een bedreigende situatie. Dat is niet erg, zolang de lichaamsreactie binnen enkele minuten afneemt. Stress wordt pas een probleem als het chronisch (langdurig) optreedt.

Echter we ervaren stress vaak als bedreigend terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Dit komt omdat ons stresssysteem nog net zo reageert als toen we nog leefden als jager/verzamelaar. Dat is nog maar 10.000 jaar gelden en ons stresssysteem reageert nog net zo. Hett was toen nodig omdat geritsel in de bosjes kon betekenen dat er een hongerig beest in de buurt was.

Onze leefomgeving is nu veranderd, maar ons brein reageert nog steeds op dezelfde manier. En daardoor kan je brein een vervelende e-mail of volle agenda als groot alarmsignaal labelen, terwijl je helemaal niet in levensgevaar bent. Je lichaam wordt dan – onnodig – voorbereid op vechten, vluchten of bevriezen. Ons leven zit dus vol  situaties die een lichamelijke stressreactie kunnen opwekken. Chronische stress ligt dan op de loer.

Chronische stress heeft niet alleen effecten op het brein en de geest. Het heeft verschillende negatieve effecten op je hele lichaam zoals bijvoorbeeld:

  • Verhoogde kans op hart en vaatziekten
  • Verhoogde bloeddruk
  • Maag en darmenklachten
  • Overgewicht
  • Hoofdpijn en gespannen spieren

Ben jij ook zo’n leidinggevende of hoogopgeleide die maar doorgaat en de lat voor zichzelf te hoog legt? Wil je eindelijk weer eens goed slapen en je beter concentreren? Neem contact met me op? Info@coaching-noord.nl

 

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.