Stress, overspannen of burn-out? Wat heb jij meegekregen?

Zomaar wat uitspraken

“Je handjes altijd laten wapperen”
“Stilzitten kan altijd nog”
“Doorgaan, niet zeuren, doorgaan”
“Doe je best, ga door”
“We praten er niet over, niet zeuren, doorgaan”
“Mensen die overspannen zijn, zijn mensen die niet willen werken”
“Doorgaan en rustig blijven”

Herken je een van bovenstaande punten?

Ik kreeg ze te horen in de workshops: Van stress naar veerkracht! En ze kwamen niet alleen bij mij binnen merkte ik. Het was bij velen herkenbaar.
Dit soort uitspraken hoor ik ook vaak bij mijn cliënten als ik hen vraag : wat heb je van huis uit meegekregen als het om stress, overspannenheid en burn-out gaat?

Heel af en toe zei iemand:

“take your time”
“meer dan je best doen kun je niet””

Wat heb ik meegekregen vanuit huis

En voor mij is het niet vreemd. Thuis werd bij ons gezegd: “van werken is nog nooit iemand dood gegaan” en de slogan: “wil ik niet ligt op het kerkhof en kan ik niet ligt er naast”. Werken en streng zijn voor mezelf kan ik daarom ook heel goed. En daarmee ga ik ook wel eens over mijn grens heen.

Je pleegt roofbouw op jezelf als je altijd maar doorgaat

Deze overtuigingen van onze ouders zijn natuurlijk goed bedoeld geweest maar als je altijd maar doorgaat dan pleeg je roofbouw op jezelf met alle gevolgen van dien. Je kunt het vergelijken met een batterij. Als je goed bent opgeladen en bent uitgerust dan heb je nergens last van. Als je voortdurend stress hebt raakt je batterij uiteindelijk langzaam leeg. Je hebt dan allerlei lichamelijke, cognitieve, emotionele klachten en gedragsveranderingen. Het kan ineens zo maar zijn dat je alleen maar als een zombie op de bank kunt zitten, je ineens een ‘ongeluk’ krijgt of alleen maar meer kunt huilen of in paniek zijn.

Ik hoop altijd dat iemand het zover niet laat komen en eerder aan de bel trekt. Gelukkig is dat vaak zo. Heb je een vermoeden dat je batterij aan het leeglopen is, twijfel dan niet maar neem contact met me op. De meeste van mijn cliënten merken al na 6 tot 8 weken een positief verschil in meer energie en rust.

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.