Vliegen bij jou de kilo’s er ook aan door de Coronascrisis? En wat heeft stress daarmee te maken?

Cortisol tijdens de coronacrisis

Een tijdje geleden verzuchtte een client: ik wordt steeds dikker, de kilo’s vliegen eraan. Door de coronacrisis werk ik voornamelijk thuis en beweeg ik veel minder. De sportschool is dicht en ik mis de structuur. Bovendien is het nu veel makkelijker om tussendoor te snaaien. Zo betrap ik me erop dat ik af en toe met een zak drop of chips aan achter mijn computer aan het werk ben. Dat kan op kantoor natuurlijk niet maar dat ziet nu toch niemand. Ik voel me er schuldig onder en baal ervan dat ik me niet kan inhouden.

Wat doet de coronacrisis met jouw mentale gezondheid en welke invloed heb je hier zelf op? De afgelopen periode is er veel veranderd in onze dagelijkse structuur. Veel mensen zijn gelukkig in staat zich aan de steeds veranderende situatie aan te passen. Voor anderen is dit nog niet zo gemakkelijk. Het wegvallen van de dagelijkse structuur, het gebrek aan sociale contacten of de angst om geïnfecteerd te raken kan impact hebben op de psychische gezondheid en zorgt voor stress. Daardoor gaan we “snaaien” met alle gevolgen van dien.

Uit onderzoek blijkt dat we door de coronacrisis:

  • 22 procent meer snoepen
  • 14 procent meer eten
  • nog minder bewegen en dat was al veel te weinig

Hoe zit dat nu met die extra coronakilo’s?

Van stress wordt je namelijk hongerig. Als je stress hebt gaat het hormoon cortisol  inwerking, ons cortisol is ons werkpaard. Een belangrijke functie van cortisol is dat het suiker, vetten en aminozuren vrijmaakt voor de energie die we nodig hebben in een stressvolle situatie. Als stress langer aanhoudt fluctueert de bloedsuikerspiegel. Je immuunsysteem verzwakt en je krijgt meer trek, vooral in koolhydraatrijk voedsel. Je krijgt zin in troosteten: chips, snoep, vet- en suikerrijk voedsel. Tegelijkertijd vertraagt je stofwisseling. Je krijgt dus meer trek en je stofwisseling vertraagt tevens. Je komt in een vicieuze cirkel terecht : meer zin in eten, je verbrandt minder en je vetopslag neemt toe.

Deze vetopslag hoopt zich op de buik. Dat het zich daar ophoopt heeft een oorspronkelijke reden, het is opgeslagen op je buik, komt sneller in het bloed en in je weefsels dan vet dat opgeslagen is op de heupen en dijen. Als je langdurig op de vlucht bent kun je zo energie vrijmaken door het buikvet te gebruiken. Iemand met vet op de buik heeft een appelvormig lichaam. Iemand met een peervormig lichaam heeft het vet op de heupen en dijen.

Als het cortisolniveau in het lichaam daalt krijg je ook weer gewichtsverlies. Je blijft dus slanker als je minder stress hebt.

Laat dit nu ook de reden zijn waarom mijn cliënt dikker werd. Nu hij dit beseft laat hij de zakken drop en chips staan, is hij begonnen met wandelen en gezond snacken. Zijn traktatie bestaat vanaf nu uit fruit, een stuk komkommer en snacktomaatjes. Langzaam wordt hij weer energieker en slanker en niet onbelangrijk, de behoefte aan zoetigheid is veel minder.

Herken je bovenstaande en wil je hulp zodat:

  • Je die overtollige kilo’s weer kwijt raakt
  • Je weer leert te ontspannen en niet meer piekert
  • Je je weer vitaal voelt
  • Je inzicht in je eigen stresstriggers krijgt
  • Je weer gezond gaat eten en bewegen
  • Je weer lekker in je vel zit

Ben je geïnteresseerd? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismaking met mij als stresscoach en je krijgt van mij 3 tips die je direct kunt gebruiken!

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.