Stressklachten
Als medewerkers stressklachten hebben is het eerste advies van de huisarts of bedrijfsarts: “neem een tijdje rust”. Het idee hierachter is dat men door rust fysiek gaan herstellen. In theorie klopt dit advies maar in de praktijk werkt het echter anders. Gestreste werknemers zijn doorgaans ambitieus en gedreven en het lukt hen niet om tot rust te komen. Ze geven aan dat ze continu ‘aan staan’ , een ‘vol’ hoofd hebben en snel overprikkeld zijn. Ze hebben bovendien het gevoel dat ze gefaald hebben op het werk en ook thuis. Rust alleen helpt dan niet. Dit gaat niet zomaar over en hoe langer het duurt hoe meer de medewerker het idee heeft dat hij niet begrepen wordt en aan zichzelf begint te twijfelen.
Op het werk denkt de leidinggevende, collega’s en de HR adviseur na een tijdje: “het heeft nu toch wel lang genoeg geduurd”. Zelfs de bedrijfsarts komt meestal niet met een geschikte interventie. In het slechtste geval komt de medewerker terug op het werk maar maakt het hoofd nog steeds overuren. Ze willen wel, heel graag zelfs, maar het lukt gewoon niet.
Waardoor komt dit?
Nog steeds wordt stress als een mentaal probleem gezien. Bedrijfsartsen adviseren met alle goede bedoelingen cognitieve gedragstherapie maar gaan niet op het fysieke stuk. Stressklachten vereisen echter een bio-psychologische aanpak. Als je het fysieke stuk niet aanpakt heeft een psychologische interventie geen zin.
Wat helpt dan wel tegen stressklachten?
Rust is inderdaad cruciaal voor het herstel. Echter niet door de hele dag op de bank te liggen en series te kijken. Wat wel helpt is rust afgewisseld door matige inspanning. Het stresssysteem komt zo tot rust en het lichaam gaat herstellen.
Belangrijk is dat de medewerker door heeft hoe het bij het hem werkt. Vervolgens zorgen ze met hulp van mijn begeleiding dat de stresshormonen in hun lichaam weer in balans komen. Als dat gebeurt ervaart de medewerker weer rust in zijn hoofd en lijf en gaat herstellen. De medewerker gaat zijn stresssignalen herkennen en weet wat hij moet doen om weer tot rust te komen. Dat is zo’n grote opluchting voor ze. Ze voelen zich energieker en krijgen de regie over hun leven weer terug. Vervolgens is ook de psychologische kant belangrijk zodat de medewerker een betere coping ontwikkelt om met stress om te gaan. Deze bio-psychologische aanpak, die door onderzoek steeds vaker wordt onderschreven, is de enige aanpak die bij stressklachten werkt en ook blijvend werkt. En laat dat nou net de bedoeling zijn van mijn begeleiding.
Ben jij een ambitieuze en gedreven werknemer en zoek je erkende hulp voor je stressklachten? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek: info@coaching-noord.nl