Waarom mindfulness werkt bij stress en een gratis oefening!

Herken je dit?

Je bent meer bezig met de toekomst of wat er is gebeurd dan dat je in het hier en nu leeft.
En mij is niets vreemd, ik doe hetzelfde. Deze blog heb ik bedacht tijdens het spinnen op de sportschool. Nou ja spinnen het is eigenlijk meer een fietstraining maar dan wel binnen. Met dit weer, het regent, wel net zo fijn. Op de een of andere manier kan ik goed nadenken tijdens het spinnen. Menig blog is dan ook daar ontstaan. Hoezo in het hier en nu zijn zie ik je denken. Nee, dat ben ik op dat moment helemaal niet. Ik zit in de toekomst. Pas als mijn benen beginnen te verzuren kom ik weer in het hier en nu en besef ik me wat ik

En zo gaat het ook met jou. Al met al zijn we niet vaak in het hier en nu. Dat is jammer want als je in het hier en nu leeft ervaar je veel meer rust.
En natuurlijk is het niet erg en soms ook nodig om in de toekomst of in het verleden te zijn met onze gedachten maar het geeft ook veel onrust en stress.
Zelf doe ik de daarom hele dag korte mindfulness oefeningen. Ze zijn makkelijk in de dagelijkse praktijk kunnen uitvoeren en ik leer ze mijn cliënten ook.

Wat levert mindfulness je op?

 1. Vanuit de mindfulness ben je goed zoals je bent.
 2. Het brengt je vanuit je hoofd in je lichaam.
 3. Het is mild en vriendelijk en niet oordelend.
 4. Je leert de dingen te nemen zoals ze zijn en je leert los te laten.
 5. Het brengt je in dit moment.

Mindfulness is een vaardigheid die je moet leren. Het gaat niet vanzelf en als je het je eigen maakt levert het je veel meer rust in je hoofd op en minder stress.
Onderstaande oefening is een vast onderdeel in mijn begeleiding met mijn cliënten. Het is een simpele mindfulness oefening, die weinig tijd kost en in je dagelijkse leven makkelijk inpasbaar is.

Ademhalingsoefening

 • Ga goed rechtop zitten
 • Ontspan je handen en knieën.
 • Laat je schouders wat vallen en ontspan hierbij ook je kaken.
 • Adem 5 keer langzaam in door de neus en tel tot 4 en laat je buik zich vullen met lucht terwijl je inademt. Daarbij tel je mee: 21, 22 23, 24 zodat je rustig de tijd neemt. Komen er gedachten op, dat is niet erg, maar ga weer rustig terug naar de ademhaling.
 • Adem dan langzaam uit in vier tellen.
 • Doe dit 5 keer.
 • Adem dan 5 keer 4 tellen in en 8 tellen uit . Als 8 tellen niet lukt kun je 6 of 7 tellen uitademen.
 • Adem weer 5 keer 4 tellen in en 4 tellen uit.

Doe deze buikademhalingsoefening dagelijks 3 keer op vaste tijdstippen gedurende enkele weken? Dan zul je ontdekken dat je na verloop van tijd beter in staat bent overdag te ontspannen en ook meer rust in je hoofd hebt.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][stm_sidebar sidebar=”527″][/vc_column][/vc_row]

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.