Waarom slaap ik toch zo slecht? 3 tips die gegarandeerd werken!

Slaaptips

Slaap je ook wel eens een tijdje slecht? Ik wel. Ik lig dan te draaien in mijn bed maar de slaap wil maar niet komen. Ondertussen maak ik me zorgen en ga ik piekeren want de volgende dag wil ik wel weer fris en fruitig zijn voor mijn cliënten.
Slapeloosheid is naast vermoeidheid, een kort lontje, concentratieproblemen een veel gehoorde klacht van mijn cliënten. Dit komt omdat we het te druk hebben, er spannende dingen staan te gebeuren of als we veel verdriet hebben. Wellicht herken je zelf ook hierin.

Vicieuze cirkel
En doe je dan net als ik van alles om er vanaf te komen? Ga je net als ik ontspanningsoefeningen doen, een kopje thee zetten of even een tijdschrift lezen? En helpt dat allemaal dan ook niet! Herkenbaar?
Psychische stress houdt slapeloosheid in stand. Het wakker liggen zorgt voor gepieker, een machteloos gevoel en  allerlei lichamelijke sensaties. Je lichaam en brein worden geactiveerd en je slaapt slechter. De moeheid overdag zorgt voor frustratie en je slaapt ’s nachts nog slechter. Je zit in een vicieuze cirkel en komt van de regen in de drup.

Hoe zit dat nu in elkaar?
Eigenlijk is het heel simpel. Slapen is een proces dat je niet actief kunt beïnvloeden. Het is juist nietsdoen, overgave, rust,  loslaten.
Omdat je van alles doet om maar te kunnen slapen geef je je hersenen juist het signaal dat er iets ongewoons aan de hand is. Dat veroorzaakt weer stress en je wordt alert en actief. Dit heeft niets met slapen te maken. In feite doe je iets wat totaal averechts werkt en kun je dus wel wat slaaptips gebruiken.

Wat  kun je dan wel doen als je slecht slaapt?
Hier volgen 3 gouden slaaptips die ik mijn cliënten meegeef en die wel werken.

 1. Houd vaste bedtijden aan en zorg voor een gezond en regelmatig voedingspatroon.
  Ook in het weekend is het belangrijk om vaste bedtijden aan te houden. Het lichaam reageert hier namelijk op en geeft op vaste tijden aan dat het moe is en naar bed wil.
  Hanteer ook vaste tijden aan voor ontbijt, lunch en avondeten. Dat geeft structuur en voorkomt dat je ’s avonds behoefte hebt aan eten. Dit kan namelijk leiden tot een verstoorde slaap omdat het voedsel nog verteerd moet worden en het lichaam in actie blijft.
 2. Zorg voor een goed balans van in- en ontspanning.
  Neem regelmatig een pauze en beweeg als je een zittend beroep hebt. Teveel inspanning of dat nu geestelijk of lichamelijk is leidt tot verstoring van de slaap.
  En neem net als ik een hond dan krijg je vanzelf regelmatig beweging! Inspanning zorgt ervoor dat je slaapdruk opbouwt en dus beter slaapt.
  Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat een uur in de buitenlucht ontspant. Zo heb je 2 vliegen in 1 klap!
 3. Maak na 20.00 uur geen gebruik meer van je beeldscherm
  Het blauwe licht van je smartphone of tablet verstoort de aanmaak van melatonine waardoor je minder goed in slaap komt en je actiever blijft.
  Voer ook geen zware gesprekken voor het slapengaan. Het is belangrijk dat je ’s avonds afbouwt zodat het lichaam in ruststand komt.

En heb je nog vragen over deze slaaptips of kun je wel wat hulp gebruiken, neem dan contact met me op: info@coaching-noord.nl[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][stm_sidebar sidebar=”527″][/vc_column][/vc_row]

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.