Welke signalen en symptomen heb je bij stress of een burn-out?

Als je stressklachten of een burn-out hebt kun je een scala aan klachten onderscheiden. Cliënten van mij schrikken steeds weer als ze de lijst met klachten onder ogen krijgen die ik ze in laat vullen. Als eerste schrikken ze van de diversiteit van de klachten en de hoeveelheid klachten die je door stress/burnout kunt ervaren. Tevens schrikken ze van het aantal klachten die ze zelf herkennen.

Heb je last van stress/burnoutklachten, lees dan onderstaande lijst met signalen en symptomen eens rustig door en kruis voor jezelf aan waar jij last van hebt.

LICHAMELIJKE KLACHTEN

Slaapproblemen

Verhoogde hartslag

Spierspanning

Maag- en darmklachten

Vermoeidheid

Verhoogde bloeddruk

Hoofd/rugpijn

Lusteloos

Duizelig

EMOTIONELE KLACHTEN

Prikkelbaar

Onverschillig

Emotioneel

Rusteloos

Gejaagd

Gespannen

Angstig

Het gevoel waardeloos te zijn

GEDRAGSVERANDERING      

Ongezonde leefstijl aannemen

Sociale contacten vermijden

Minder creatief

Risicogedrag vertonen

(Meer) overwerken

Niet kunnen ontspannen en genieten

Meer klagen, cynische houding

Regelmatig verzuimen

COGNITIEVE PROBLEMEN

Slechter geheugen

Moeite met planning

Moeite met concentreren

Slecht prioriteiten kunnen stellen

Geen besluiten kunnen nemen

Minder efficiënt werken

Ik ben benieuwd wat je hebt aangekruist. Als je stress/burnout klachten hebt zul je je herkennen in veel van bovenstaande klachten. Dat is niet raar. Als je je langere tijd veel hebt ingespannen en te weinig herstelt, leidt dit tot allerlei klachten. Je stresssysteem is dan ontregeld. Je hebt gerichte begeleiding nodig om weer te herstellen.

Heb je vragen of kun je wel wat hulp gebruiken? Neem contact met me op: Info@coaching-noord.nl

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.